piatok 9. januára 2015

Článok Rudolfa Steinera "Politika štátu a politika ľudstva"

Článok Politika štátu a politika ľudstva, aj keď bol napísaný v novembri 1920, bol prvý krát v nemčine zverejnený až v roku 1926 v zborníku esejí, ktoré vydal Roman Boos pod názvom „Michael proti Michelovi. Katarzia nemectva 1914-1925“. Okrem pohľadu na vtedajší stav európskej spoločnosti a prevládajúceho myslenia sa v ňom objavuje aj výrok, ktorý možno považovať za prorocký. Išlo o varovanie, že ak sa nezmení celkový charakter spoločnosti, najmä povaha štátu a politiky, tak porážka boľševizmu, ktorý vtedy ohrozoval Európu, neodstráni vážne spoločenské hrozby:

Európa si vydýchla, lebo sa boľševizmu nepodarilo premôcť Poľsko. A mnohí ďalší by spokojnejšie dýchali, keby zažili «víťazstvo» tej či onej moci nad boľševizmom v Rusku. Tí, ktorí tak rozmýšľajú, nechápu, že ak by pokračovali v starom zmysle «štátnej politiky», potom by uvideli, ako by v nie veľmi vzdialenom čase povstal zo zanikajúceho boľševizmu nejaký iný strašný útvar, ale nejaký taký, ktorý by k nim bol oveľa bližšie ako ruský boľševizmus.

V dvadsiatych rokoch 20. storočia sa podarilo v Nemecku zastaviť nástup boľševizmu, následkom však bolo, že sa k moci skutočne dostal „iný strašný útvar, ktorý bol oveľa bližšie ako ruský boľševizmus“, totiž nacizmus.

Vzhľadom na súčasné dianie na Ukrajine, na Balkáne či v Grécku (ale napr. aj aktuálne krvavé udalosti v Paríži) snáď len málokto pochybuje o tom, že nejaký nový strašný útvar môže znovu vyrásť v Európe, ktorá je momentálne bezradná voči týmto hrozbám.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára